Mitäpä voimme kertoa muinaisesta Suomesta, ajalta ennen vuotta noin 1000? Apunamme ovat linnavuoret ja vesistöt. Rannikolla voimme tunnistaa kohtuullisen luotettavasti merenpinnan tasot ja niiden rannoilla olleet muinaiset linnavuoret, jotka ovat erittäin suurella todennäköisyydellä olleet yhtenäinen vartioketju strategisissa paikoissa.
Rannikolla linnavuoret ovat suuntautuneet merkittäviltä asutuspaikoilta merelle päin vartiolinnoina, kenties suojellen kauppasatamia ja asutuskeskuksia Rikalassa ja Turun seudulla.
Linnavuorten merkitys on vaihdellut aikakausien mukaan, siten miten merenpinta on laskenut. Niillä on ollut aina merkittävä vaikutus silloisten kylien tai kaupunkien puolustukseen.
Alla on alustava kartta merkittävistä linnavuorista ja reiteistä noin vuonna 1000 tai sitä ennen, siis ennen Ruotsin vallan aikaa. Ne linnavuoret, jotka ovat todennäköisesti olleet käytössä.
Muinaisia teitä on mainittu ensimmäisen kerran laajemmin Jaakko Teitin 1556 vuoden tieluettelossa. Tiet silloin ja sen jälkeen, vaikka niistä ensimmäiset kirjoitetut maininnat ovatkin aikaisintaan noin 1500-luvulta, ovat olleet jo paljon aikaisemmin olemassa. Tielinjoja tuskin on vedetty juuri kirjoitusten aikaan, vaan ne noudattavat muinaisia, ikiaikaisia reittejä.
Voimme tulkita paljon linnavuorten sijainneista. Linnavuorten, jotka ovat olleet jatkuvassa käytössä, ovat sijoittuneet merkittävien reittien varrelle. Tämä on huomattavissa paitsi lounaisella rannikolla, niin myös Hämeenlinnasta itään päin; tai muinaisesta Vanaista. Erityisesti Hämeenlinnasta itään, tai koilliseen linnavuorten ketjut ovat tiiviitä, mikä kertoo merkittävästä asutuksesta jota oli aikoinaan puolustettava. Kenties juuri Nestorin kronikassa mainittuja venäläisten tai idän joukkoja vastaan.
Muinaisista Suomen kaupungeista löytyy joitakin viitteitä historiasta. Karttaan on merkitty todennäköisiä kaupunkeja historiallisten, vaikkakin epämääräisten kuvausten ja löytöjen perusteella. Vanajan lisäksi lounais- ja länsirannikon asutus- ja/tai kauppakeskuksista löytyy joitakin kuvauksia mm. Norjan ja Islannin saagoista, mutta niiden tarkka sijainti jää arvailujen varaan. Sen jälkeen avuksi voidaan ottaa Suomesta löydetty muinaishistoria, tai mitä siitä voimme päätellä.
Pyrimme luomaan interaktiivisen kartan merkittävistä muinaissuomen sijainneista. Osallistu projektiin!