Hämeen Härkätie

Härkätie on muinainen, kenties silloisessa Suomessa tärkein valtaväylä ja kauppareitti nykyisestä Hämeenlinnasta Turkuun ja myös Saloon. Härkätie on otettu käyttöön viimeistään 800-luvulla, mutta todennäköisesti paljon aiemmin.

Se lienee yhdistänyt nykyisen Hämeenlinnan paikkeilla olleen oletetun muinaiskaupunki Vanain nykyisen Liedon paikkeilla olleeseen satamakaupunkiin. Someron kohdalla Härkätiestä on lähtenyt toinen merkittävä muinainen kulkuväylä Hiidentie, joka johtaa nykyisen Salon paikkeilla olleeseen Rikalan satamakaupunkiin.

Saloa ja Lietoa ympäröivät usea linnavuoret ja ne ovatkin todennäköisesti muodostaneet yhtenäisen vartioketjun lounaisrannikolle. Esimerkiksi yli tuhat vuotta sitten nämä linnavuoret olivat joko meren äärellä tai niiltä oli hyvä näköyhteys tärkeille meriväylille. Esimerkiksi Vanhalinnan ja Rikalan linnavuoren lähistöllä ovat olleet merkittäviä satamakaupunkeja sen ajan mittapuulla, josta lähti hyvät kauppayhteydet kaikkialle Itämerelle. Kauppatavaraa kulki molempiin suuntiin, kuten sisämaasta turkiksia ja yrttejä, tai satamista sisämaahan aseita, koruja, metallia ja materiaaleja.

Alla on Härkätien vuodelta 1740 oleva kartta kahdessa osassa. Ensimmäinen osa näyttää reitin Hämeenlinnasta (oikea reuna) Somerolle (vasen reuna), tai melkein Koskelle asti. Nuoli osoittaa pohjoiseen.

Toinen osa alla kattaa osuuden Somerolta (oikea reuna) Turkuun (vasen reuna).

1500-luvulta olevan tielinjauksen mukaan Härkätie oli silloin 162 km pitkä, jonka kulkemisessa kestä 4-6 päivää. Härkätie on ollut sen alkuhistoriasta saakka varsin muuttumaton. Suurin poikkeus on Hämeenlinnan ja Rengon välillä (ylemmän kartan suuri mutka oikealla), johon tehtiin 1850-luvulla ns. Rehbinderin oikaisu, jolloin reitti tehtiin kulkemaan suorempaan Rengosta Hämeenlinnaan Alajärven eteläpuolelta (järvi ei näy yllä olevassa kartassa).

Mutka Alajärven yläpuolelta Hämeenlinnaan muodostui arviolta vasta 1600-luvulta. Sitä vanhempi, kenties esihistoriallinen osuus meni Alajärven eteläpuolelta kuten Rehbinderin oikaisu, joka seuraili vanhempaa reittiä.

Alla pelkistetyllä kartalla Härkätien reitti (punainen) ja myös Hiidentie (sininen). Reitti noudattaa II-linjausta Rengosta Hämeenlinnaan. Vanhin I-linjaus on osin jäljellä mutta metsittynyt.

Härkätien varrella on ollut varsinkin Ruotsin vallan vakiintumisen jälkeen paljon asutusta ja palveluita, kuten kievareita ja krouveja. Sitä ennen asutus lienee keskittynyt enemmän Hämeenlinnan, Liedon ja Salon linnavuorten läheisyyteen, vaikka pieniä kyliä lienee ollut useita matkan varrella.

Lähteitä:

https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/904150?page=20

https://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=2118

Kommentoi

Scroll to Top